Cai pentru a trai o viata ‘mai spirituala’

Am ales sa pun intre ghilimele ‘mai spirituala’, pentru ca, si daca noi credem, si daca nu credem, viata noastra este spirituala. Pentru ca a fi spiritual nu este altceva, in opinia mea, decat A FI PUR SI SIMPLU! Pana la urma, orice experienta este spirituala, pentru ca suntem un intreg: sufletul si scanteia divina din noi sunt cu noi si cand meditam sau ne rugam, si cand dregem cu smantana o ciorba radauteana.

Viata incepe sa devina ‘mai spirituala’ cand incepem si noi sa fim mai atenti, mai prezenti la ceea ce ni se intampla, la ceea ce traim. Pentru ca din acel moment, in care alegem constient sa fim prezenti si sa invatam din lectiile pe care viata ni le ofera, de obicei se declanseaza ‘caruselul’. Dar, de ce-i spun eu carusel?! Pentru ca-i mai degraba roata mare!

Din acel moment incepem sa intelegem de ce ne doare cand ne doare, invatam sa iertam, ne schimbam credinte, ne infuriem, o luam de la capat, invatam sa iubim, iarasi ne mai infuriem si ne apuca renuntatul, dar incepem sa intelegem cu adevarat ca asta inseamna viata si ca a renunta nu este despre a renunta la cele bune – sub orice forma s-ar prezenta ele – ci la cele ce nu-s potrivite pentru noi.

Cum am putea sa ne facem viata mai spirituala? Eu am identificat mai multe cai, iar astazi vorbin despre cum

Sa ne linistim mintea!

Avem undeva intre 70.000 – 90.000 de ganduri in fiecare zi. Este, in capul nostru, un uragan insotit de tsunami, de tornade si de ploi torentiale. Poate suna prea dur sau exagerat, insa gandurile sunt cu zecile de mii, iar noi suntem constienti de prea putine dintre ele… Cu ale cuvinte, nu prea stim ce-i cu noi in viata noastra decat intr-o mica masura…

Cele mai simple moduri pentru a ne linisti mintea sunt meditatia si/ sau rugaciunea. A sta locului si a ne urmari respiratia devine simplu in momentul in care NE HOTARAM ca vrem sa stam locului. Pana atunci este greu: pare ca ne pierdem timpul, ca ne ciupeste ceva pe umar, ca ne gadila ceva in talpa, ca parca se aude o musca. Nu, nu e musca, parca e frigiderul! Aaaa, si chiar acum cate masini trec pe strada! Oi fi inchis lumina la bucatarie? Si seful! Ce nesuferit a fost dimineata cu intrebarile lui!!!

Cu siguranta vi se par cunoscute, pentru ca asa am inceput toti. Insa in timp poate deveni o a doua natura. In fond, a ne linisti mintea inseamna a ne concentra pe un singur lucru . Iar unul dintre cele mai sanatoase lucruri este sa ne urmarim respiratia. Ne putem alege un ritm de respirat: 5” inspiratie, 5″ expiratie sau 5″ inspiratie, 5″ apnee, 5″ expiratie, 5″ apnee. Vom observa in timp ca mintea incepe sa se goleasca de ganduri; in primul rand pentru ca in apnee nu gandim niciodata. Pe de alta parte, daca gandurile ne fug la lumina de la bucatarie sau la seful nesuferit 🙂 putem alunga acele ganduri spunandu-le pur si simplu ‘ma voi gandi la tine mai tarziu.’

Nu o sa ne iasa din prima, nu o sa ne iasa continuu, insa in momentul in care am luat o decizie de a medita (sau de a ne ruga din inima, nu bolborosind cuvinte) orice experienta – fie ca dureaza 2-3′, fie ca dureaza ore – este binevenita!

Deja stiinta ne arata ca meditatia este benefica, nu este doar un moft sau un mambo jambo oriental:

  • ne elibereaza de stres
  • ne elibereaza mintea
  • avem un control mai bun asupra gandurilor noastre si a noastra, in general
  • ne creste nivelul de energie
  • adormim mai usor si dormim mai bine
  • suntem mai optimisti
  • ni se imbunatateste metabolismul
  • si multe altele. Este plin internetul de beneficiile meditatiei, tine doar de noi sa luam o decizie in acest sens.

Iar in legatura cu rugaciunea, singurele lucruri pe care le spun acum sunt cuvintele Sfantului Augustin: ‘Cand ne rugam nu trebuie sa deschidem gura, ci sufletul!’

Eu meditez si ma rog in fiecare zi – multi dintre voi imi stiti meditatiile ghidate de pe youtube. Voi ce faceti ca sa va linistiti mintea? Cum va iese cel mai usor?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.