Îți propun în cele ce urmează 6 Exerciții de Coaching pe care le poți folosi in sesiunile tale de coaching, cam oricând…
Cei 5 DE CE
Aceasta este o metodă de găsire a soluțiilor unor probleme din viața noastră ce a fost dezvoltată de Sakichi Toyoda în anii 1930 și a devenit deosebit de populară în mediile de afaceri. Acest exercițiu simplu este, de asemenea, un instrument excelent pentru a avea o imagine de ansamblu în orice situație de viață și pentru a stabili obiective care contează cu adevărat. Când clientul tău îți spune ce își dorește sau îți povestește ce provocări are acum, întreabă-l DE CE (DIN CE MOTIV, mai exact. Pentru ca știți că la întrebarea DE CE repetată ori ajungem să ne enervăm, ori putem raspunde… DE AIA!).
Apoi, întreabă DE CE – DIN CE MOTIV pentru fiecare răspuns pe care îl dă, de încă de patru ori și asigură-te că sunteți in flux, nu pe lângă subiect. De exemplu, dacă clientul tău spune că vrea să devină bogat, dupa cei 5 DE CE (sau chiar mai mulți câteodată), poate descoperi că ceea ce își dorește cu adevărat este să fie iubit și acceptat – ceea ce va schimba complet traiectoria viitoarei tale activități cu el.
Propozițiile EU…
Propozițiile „EU…” pot fi folosite pentru a oferi suport clientului să-și comunice sentimentele mai eficient într-o situație de conflict. Când ceva ne deranjează, așa cum o fac cei apropiați, de exemplu, adesea îi facem pe ei responsabili pentru ce simțim noi spunând „tu mă faci sa…” sau „Tu ești… și de asta eu…” și așa mai departe. Propozițiile „EU…” ne oferă suport să expunem adevărata noastră provocare. Ele funcționează astfel: Când tu [faci…], EU SIMT [emoție]. Ar funcționa mai bine pentru mine dacă ai putea să… Ai fi dispus să faci asta pentru mine?
Poți observa cum o declarație „tu” poate face imediat cealaltă persoană să se apere în loc să discute problema deschis, ceea ce noi ne dorim, de fapt, în astfel de conversații.
Îi poți oferi clientului suport să practice propozițiile „EU” într-o situație cu care se confruntă cu tine ca un joc de rol, astfel încât să fie mai pregătit pentru a avea conversația propriu-zisă mai târziu.
Evaluarea Energiei
Acest exercițiu oferă o imagine completă a ceea ce funcționează și a ceea ce nu funcționează în viața clientului tău. Cere-i să facă o listă cu lucrurile care îi epuizează energia și cu cele care îi dau energie. Acestea pot fi oameni, locuri, activități, lucruri și orice altceva ce îl energizează făcându-le sau avându-le. Oferă-i suport să își facă lista cât mai precisă. De exemplu, probabil că nu partenerul îi epuizează de energie câteodată, ci un anumit lucru pe care acesta îl face (și sensul pe care clientul tău îl acordă acestuia).
Odată ce lista este completă, îi poți oferi suport clientului să ia decizii cu privire la ceea ce vrea să elimine, să schimbe sau să facă mai mult sau mai puțin pentru a continua în cele mai bune condiții.
Celelate 3 Exerciții de Coaching în viitoarea postare!