HA! HA! VALORI?!

”Nu devii iluminat închipuindu-ți imagini de lumină, ci conștientizând întunericul” – Carl Jung

Prea mult am început ‘să plecăm în Înalt’ și am uitat cum este să trăim cu adevărat pe Pământ, Aici și Acum! Așa că îți propun un exercițiu pe care, poate, l-ai mai făcut de multe ori și… i-a mai venit timpul.

A vorbi despre valori este ca și cum am vorbi despre leadership: “dada, așa este, sunt importante, știm despre ele, am auzit povestea asta de zeci de ori!”

Ceea ce este interesant este faptul că puțini dintre noi își știu valorile și, mai puțini, traiesc conform lor. Am avut clienți trecuți de 40 de ani care nu făcuseră niciodată un exercițiu de conștientizare a valorilor…

O valoare este un obiect psihic și neapărat pozitiv. Vine din latinescul ‘valorem’ care înseamnă putere – inclusiv morală – și curaj. Așadar valorile reprezintă puterea noastră interioară, cea care ne dă curaj să mergem mai departe, cea care ne motivează!

Te invit, dacă nu ai mai făcut acest exercițiu de mult, să iei o listă cu valori, să alegi 10, apoi să elimini 5, apoi încă 2 și… cele 3 valori rămase sunt cele care te motivează acum! În mintea ta ele sigur sunt așezate într-o ierarhie, așa că așază-le și tu pe un podium 😊

Ce pot să îți spun legat de aceste valori este că tu, în acest moment, nu trăiești 100% conform lor, ci tinzi către ele. Altfel, nu ai fi ales aceste valori pentru că ele deja ți-au devenit o a doua natură și nu ar exista o nevoie de conștientizare, de ieșit la suprafață. Așadar, conștientizarea propriilor valori din acest moment este un bun exercițiu de auto-motivare!

Și, foarte sincer fiind acum cu tine însuți: Cât la sută din fiecare pui în practică în viața de zi cu zi? Mi-ar plăcea să aflu răspunsurile voastre!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.